|
| Neočekávaná mláďátka | |
| | |
Autor | Zpráva |
---|
Lea
Poeet p?íspivku : 11 Localisation : Havířov Registration date : 26. 10. 08
| Předmět: Neočekávaná mláďátka Sun Oct 26, 2008 1:45 pm | |
| Vsechny zdravim! Potrebovala bych poradit, jak ven ze zapeklite situace! Predem dekuji! Takze: dceri jsme dovolili dva kreciky dzungaraky, mladata od kamaradky. Vse bylo super, az na to, ze v dobe kdy meli mit 5 tydnu, tak dcera nasla v kleci dve mladata, coz by nemelo byt asi mozne. Na webu se pise, ze az po 6 tydnech muze byt samicka brezi. Preptali jsme se kamaradky a ta se priznala, ze mladata popetla a my dostali cca minimalne o mesic starsi (ale ted uz ji tezko uverime) Nicmene mame mladata. Dcera cisti celou podestylku 1x tydne, ale podle vasich fotek meli tak cca 2 max 3 dny. Ted maji tedy cca 9-10 dni. Ale ted moje dotazy: Muzeme jim uz vymenit podestylku? Vsichni jsou v domecku.Pred tydnem jsem vycistila podestylku jen kolem domecku, ted uz muzu vycistit vse? Na male nesahame, ale kdyz byli jen dva tak jsme to opatrne umelou lzickou prohledli, jestli nejsou nejaci mrtvi mimo.Nic.A dale : Bohuzel jsou vsichni stale pohromade - myslim tata, mama i miminka. Ted jsem si precetla, ze hned po porodu tata neda pokoj, takze asi cekame nove, nevim.Toto jsem nemohli vzhledem k situaci nijak ovlivnit. Ale co ted? Dat samce mimo? Kdyz maji mladi tyden, muzou je jeste sezrat? Zatim se chovaji neskutecne vzorne, oba dospeli zahrivaji, zadne bitky? Je mozne, ze jim to vydrzi?Na noc spi vetsinou jeden venku. Jednou tata, jednou mama, ta u domecku. Dale-Jedno mlade je ciperne, uz vidi, ma srst,uz vykukuje z domecku,..., druhe mi prijde tak o 2-3 dny pozadu.Je mensi, jeste slepe, teprve cerstva srst. Bude ok? Prosim poradte. Jak ted co nejvice pomoci samicce, aby to zvladla? Priznam se, ze jsem vas web precetla cely, i dalsi weby jsem cetla, ale ted si nevim rady.Dekuji. Lea | |
| | | Pitynka Admin
Poeet p?íspivku : 1425 Age : 53 Localisation : Praha Registration date : 26. 08. 06
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Sun Oct 26, 2008 3:15 pm | |
| Ahoj, tak jako první věc bych poradila samce oddělit. To bezpodmínečně. Jinak samička bude každý měsíc rodit. To ji tak bude natolik bude vysilovat, že ji to zkrátí život. 2 mláďátka je neobvykle málo - takže předpokládám, že ostatní samička sežrala. S výměnou podestýlky ještě tak 4-5 dní počkejte. Jestli samička čeká nové miminka, tak bohužel, ty první nebudou dobře odkojeni. Raději bych ty 2 miminka těsně před porodem oddělila. Nezapomeňte si prohlídnout pohlaví a jestli to bude samička a sameček, tak je asi 5 týdnech od sebe oddělte. Některé miminka jsou menší, ale měl by vývoj brzy dohnat. Jestli je v pořádku, tak přežije, jestli ne, tak samička nebo příroda to "zařídí".
Samičce přidávejte teď do stravy hodně bílkovin - netučný tvaroh, netučný jogurt, vařené kuřecí maso atd...
Jinak vždy platí : jeden křeček = jedna klec.
Ahoj :) | |
| | | Lea
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Sun Oct 26, 2008 5:42 pm | |
| Dekuji moc za informace. Uz shanime dalsi klec pro samecka. Takze jeste taky pro prvni miminka... :-) No snad to vsechno vychytame a samicka to zvladne. Potom ji dame urcite oddech! Jeste bych se chtela zeptat - v pripade STAVU NOUZE, je mozne mit v jednom bydleni same samicky a ve druhem same samecky?? A popripade jak dlouho. Nove majitele pro mladatka uz mame, ale jestli hned prijdou novi mali, tak at vim. Jedna se ted hlavne o "matku s dcerami". Bylo nam receno, ze stejne pohlavi se vubec nesnese, parecek ze bude v pohode. No, uz jsme chytrejsi :-) Dekuji za odpovedi. | |
| | | Pitynka Admin
Poeet p?íspivku : 1425 Age : 53 Localisation : Praha Registration date : 26. 08. 06
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Sun Oct 26, 2008 9:05 pm | |
| Jestli se snesou dva křečci stejného pohlaví je hodně individuální. Já měla společně matku s dcerami skoro 4 měsíce a bylo to v pohodě a taky dva samce společně skoro rok - potom náhle začaly kruté boje. Až později jsem pochopila, že vždy je jeden křeček v kleci dominantní a jistým způsobem terorizuje toho podřízeného a ten trpí - k jídlu se dostává až jako druhý, často je vyháněn z domečku atd. Proto je lépe držet křečky zvlášť. Budou klidnější a nebudou strádat. Křečci jsou teritoriální a brání si své území. A jestli se někdy zdá, že žijí v harmonii, tak se to ze dne na den může změnit a často potom majitelé najdou druhého křečka pokousaného, nebo dokonce mrtvého. Taky jsem měla samičku, která už po 2 týdnech začala útočit na své mladé a musela jsem je pro jejich bezpečí oddělit. Takže nedá se přesně říct, jak dlouho samička s dcerami vydrží. K páření: Křečky dáváme k sobě jenom za účelem páření a nejlépe na neutrální půdě. Samička by měla mít po porodu aspoň 2 měsíce pauzu a poslední porod by měla mít do jednoho roku. Ideální jsou tak 2 porody za život . Kdyby jste ještě měla nějaké dotazy, tak klidně napište. | |
| | | Lea
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Sun Oct 26, 2008 9:29 pm | |
| Ahoj Pity, moc moc dekuji za skvele rady. uz to tu vsechno doma resime a vymyslime co a jak. V prvni fazi uz to mel Fifla spocitane, ze pujde ke kamaradce, ted uz jsme ve stadiu, kdy zjistujeme ceny druhe klece :-) Mame ho ted v provizornim terarku. Je to takova ta sklenena koule (kdysi jsme v ni meli rybicku) Nebude mu to na par dni vadit? Zatim je chudacek neklidny, snad to zvladne. Dali jsme mu tam i nejake hracky. Ale domecek jsme nechali samicce. Ta se po delsi dobe pekne probehla po kleci. Ale je takova tezkopadna. :-) Jo a jeste jedno zajimave zjisteni - kdyz jsme dostali kreciky od kamaradky, tak uz asi byla samicka brezi... Kontrolovala jsem Fiflu... Uz jsem z dnesnich informaci a z litani po internetu tak zblbla, ze si nejsem vubec jista, jestli je to kluk nebo holka... Bublinka vypada vazne tlusteji! Ale je to teprve tyden, co by mohla byt zase tehotna, tak nevim nevim jak moc by to na ni bylo uz po tydnu videt. A ty dva porody za zivot, tak to byl sok! Nikde jsem tuto informaci nenasla! Priznam se, ze jsem cekala tak min 6 porodu. Uz bychom ji malem ustvali :-) Takze ted nam prosim drzte palce, at tento nas "rozmnozovaci maraton" dobre skonci. Mozna ji jeste jednou nechame pripustit, ale vicekrat uz urcite ne :-) Dneska jsme udelali par fotecek, tak snad se nam podari je poslat. Zatim ahojky. A omlouvam se za tu spoustu dotazu. Lea | |
| | | Pitynka Admin
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Sun Oct 26, 2008 10:10 pm | |
| No, skleněná koule není ideální, aby bude to muset vydržet. Jinak pro křečky je možné taky koupit plastové boxy z IKEI: SAMLA Krabice: http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/70102972Rozměry výrobku Šířka: 57 cm Hloubka: 39 cm Výška: 28 cm Objem: 45 l Je to levné a dobře se čistí. Co se týče porodů: Samička by ideálně neměla mít mláďata dříve než ve 3, 5 -4 měsících a když počítám potom přibližně 2 měsíce pauzu,potom se dá opět spářit a tak další porod by ideálně měla kolem 7- 8 měsíců . Jinak můžeš se přihlásit na tohle fórum http://www.skrecky.sk , tam je i více lidí a je tam i více sekcí. Ahoj Pity. Tam jsem taky administrátorem. :) | |
| | | Lea
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Sun Oct 26, 2008 10:28 pm | |
| Procitala jsem dneska temer vsechny zpravy na tvem foru, takze jsem i na tento tvuj odkaz uz koukala. No uvidime. Ty bys doporucovala spise klec nebo ten Ikea box?? Tedy hlavne pro mladatka. Co se tyka porodu - dost se ted bojim o Bublinku, prave proto, ze jestli ma ted tak 11 tydnu a uz ma po porodu a hned by mela mit dalsi, tak jestli to vydrzi. Ale uprimne vubec netusim, kolik ma presne tydnu. Kamaradka se ukazala jako maximalne nespolehliva :-( Tak uvidim, jsme ve velikem ocekavani, co se bude dit! Pro dnesek uz preji dobrou noc :-) Ahoj Lea | |
| | | Pitynka Admin
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Sun Oct 26, 2008 10:54 pm | |
| Pro džungaráčky je vždy vhodnější terárium nebo box. Klec je spíš pro křečky syrské. Ale pro maminku s mimi je vhodnější terárium nebo box. Často se totiž stává, že se malé dostanou ven přes mříže. Já mám většinou ty Samla boxy a jsou skutečně dobré. Snad to samička zvládne. Ahoj. :) | |
| | | Lea
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Mon Oct 27, 2008 9:53 am | |
| Preji krasne dobre rano! Neda mi to a hned zcerstva pisu vesele zpravy z noci :-) "Samecek" v terarku, "samicka" v kleci s malyma v domecku. V kleci klid, v terarku zivo. V 11 hod vecer nam behal "samecek" po byte. Naprosto netusime jak, ale dostal se ven, fakt je to cipera. Celkem hned jsme jej chytili a terarko zajistili. Hned rano kontrola - "samicka" jen z domecku vykoukla, "samecek" lital po terarku. Vzala jsem jej do ruky, ocividne byl rad. Prilozila jsem jej pres mrize ke kleci a ... "samicka" byla natosup u nas a vypadalo to, ze se oba zblazni. Nedalo mi to a dala jsem je k sobe. No a to jsem koukala! "Samicka" cichala, cichala, cichala, "samecek" lital stastne po kleci, do domecku nevbehl. Chovani "samicky" me natolik rozhodilo, ze i presto ze je placha jsem ji odchytila a sup s ni na zada. Tak tedy jak jsem zapochybovala u "samecka" tak tady se pochybovat nedalo. Ano, mame parecek, ale vsechno je uplne jinak! :-) No hned jsme opravdoveho samecka dali bokem - terarko 2x obehl, zahrabal se a byl v klidu! To ze je tak tlusty neni proto, ze je "tehotna", ale proto, ze kdyz nevychazela z domecku a my mysleli, ze se jako stara o male, tak jsem ji sypala zrni do domecku :-) Takze ted je to desne moc vykrmeny samec. Sotva se hybe! :-D Ale cekali jsme co bude v kleci. Opravdova samicka nijak zvlast do domecku nelezla (ostatne tak jako kdyz jeste byli vsichni spolu). Ale potom tam zabehla a hned vybehla a za ni hned to starsi mimi, a ven z domecku. No mladatko si svou maminku poznalo. I samicka uz zacala do domecku behat casteji, hrabala tam piliny a zacala se starat :-) Zkontrolovali jsme i to druhe mimi, obe v poradku. Uff to byly ale zmatky. Ted uz je vsechno snad v poradku - samecek je spokojene zahrabany v terarku, a samicka se zlobi na mimi ze utika a porad jej taha za kuzicku zpatky do domecku. Je to roztomile! Jen me zarazi, ze tak porad chtela na ruku. Celou tu dobu jsme mysleli, ze si bereme samecka a ona se k nam hrnula samicka. No hlavne, ze je vse ok, a vsichni jsou spokojeni! Dneska asi pojedeme do Ikei :-) Je treba koupit i viko? Ikdyz, nas samecek ma ted problem prelezt rulicku z toaletaku, natoz vyskocit! :-) Ted to bude muset vybehat! Ale pokud tam dame tu nasi cipernou samicku, tak nevim nevim. Je to jumper ! No a samicka dneska dostane nejakou velikou mnamku! Uplne jsem z ni vedle. je to takova super ciperna mamka! :-)
Jo a tehotne tedy rozhodne nevypada! :-D
Ahoj a zatim se louci Lea s Bublinkou a Fiflou | |
| | | Pitynka Admin
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Mon Oct 27, 2008 9:00 pm | |
| | |
| | | Lea
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Mon Oct 27, 2008 11:22 pm | |
| Priznam se, ze nam toto vsechno hned doslo a byli jsme opravdu radi, ze to dobre dopadlo. Ted uz maji miminka s mamcou pekny bytecek, jsou v klidu, miminka pekne spinkaji, a mamca radi jako vzdy :-) Jen me prekvapuje, ze si udelala novy pellisek mimo miminka (vedle domecku) Parkrat uz mimo domecek spala, ale ted se vylozene zabydluje. A posledni tri dny s ni mimo domecek spi i to starsi mimi. Snad to male neodstavila... Ale je to krasne to vsechno pozorovat :-) A samecek? Ten dostal do klece kolotoc, at ty deka navic co nejdrive vybeha :-D Priznam se, ze me nikdy ani nenapadlo, ze se z nas stanou takovyto "chovatele" :) Vzdyt jsme jen (nerozvazne) dovolili dceri parecek kreciku. A to chtela 4! :) A ted bude problem se s miminky rozloucit! :)
Jeste jednou bych ti chtela podekovat za rady. Diky.
Ahoj Lea | |
| | | Pitynka Admin
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Tue Oct 28, 2008 6:00 pm | |
| Jak už jsem psala, maminka bude častěji od malých odcházet, protože je utahaná a taky potřebuje klid. Jestli to jedno maličké je nějak nemocné,nebo příliš slabé, aby přežilo, tak samička dobře ví co dělá ...Ale věřím, že bude všechno OK.
Křečci jsou překrásní a většina z nás začínala s chovem jen díky nějaké náhodě. :) Takže to naprosto chápu. Mne si naprosto ochočili. :)
Ať se křečkům daří co nejlépe. Ahoj Pitynka. :) | |
| | | Lea
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Mon Nov 03, 2008 10:14 am | |
| Ahojky, tak mam dobre zpravy:-) Krecikum se dari vyborne, mladatka uz jsou velika a strasne moc krasna! No a Bublinka ta je na rozsypani, uz se sotva kuli jak ma velike brisko. Male kreciky cekame tento tyden. Jsme strasne moc zvedavi, kolik jich bude mit. Porad ale neslevuje ze svych aktivit. I kdyz jsme ji dali vsechny hracky pryc, tak porad lita a vyskakuje.
Poprosim o radu - jestlize Bublinka porodi, tak prvni mladatka budou mit ty 3 tydny - muzeme je dat od matky? Tedy to asi bude nutne, aby nepozrali miminka. Ale je mozne je uz dat novym majitelum? vim, ze je to brzy. Anebo si je jeste mame nechat treby tyden doma? Bereme je uz do ruky a mozna jsou na nas zvykle...
A potom. Miminka cekame uz tak od stredy do nedele. Jak dlouho by mela byt samicka sama v terarku? aby si jako nachystala pelisek? V domecku jsou porad jeste starsi mladata. Muzeme ji nejak s peliskem pomoci? Dekuji. Lea | |
| | | Lea
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Mon Nov 03, 2008 3:57 pm | |
| Ahoj Pity, dcera prisla ze skoly, davala krecikum cistou vodu, a samicka byla agresivni na mladata. Tak jsme si rekly, ze asi mladata dame mimo. Odekryly jsme domecek a tam nove miminko. A objevily jsme tam i trosku krve :-( Mladata jsou uz mimo a samicku nechavame v klidu rodit. Prislo to nejak moooc brzy. Je pri krecim porodu krev??? Obe mladata vypadaji vporadku, jakoze nepokousane. Samicku ted nekontrolujeme a nechavame ji v klidu. Tak jsem se snazila vsechno mit vcas nachystane, at to klapne bez problemu,.... je to na me nejak rychle! No snad to dobre dopadne.... Jak dlouho tak muze trvat porod?? hodina, dve, 10, dva dny? Bublinka vypada, ze jich ma jeste plne brisko. Jeste jsem se rano smala, ze kdyz chtela jit do domecku, tak musela zadni nozky stahnout a pritahnout se prednima... a ted toto! Hlavne at je vsechno ok. Drz nam palecky, prosim. :-) Zatim ahojky, pak napisu, kolik jich budeme mit! Lea | |
| | | Lea
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Mon Nov 03, 2008 4:00 pm | |
| Jo a jeste jedna vec me zarazi.... Kdyz jsme prisly jako vymenit tu vodu, tak Bublinka spala! A to uz tam mela jedno mlade - Je to normalni? Jen odpocivala, nebo se nestara?? :-(([/img] | |
| | | Pitynka Admin
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Mon Nov 03, 2008 5:49 pm | |
| Ahoj, tak to gratuluji k novým miminkům. Tak jsem měla pravdu, že ji sameček opět oplodnil. :) I u křeččího porodu může být krev - někdy více jindy méně. Porod může trvat i několik hodin - podle počtu mláďátek. Někdy samička porodí všechny za hodinu jindy to trvá déle. Hlavně klid - samička by to měla zvládnout sama a jestli oddechuje, tak ona ví co dělá. Taky je možné, že nějaká miminka "zlikvidovala". Přece jen jen mladinká a už je to její druhý porod a tak je možné, že její tělíčko je vyčerpané. Hlavně teď dodržujte správnou výživu - dostatek vody a přilepšete ji bílkovinami (vařený bílek, vařené kuřecí maso atd...) Ze zeleniny ji dávejte jenom hlávkový salát, salátovou okurku - dávejte jenom "lehčí" druhy zeleniny, co nenadýmá a má dostatek tekutin, ovoce zatím vynechejte . Snad vše dobře dopadne. Budu na vás i samičku myslet, jak jste to zvládli. :) | |
| | | Lea
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Mon Nov 03, 2008 7:40 pm | |
| Ahojky, tak Vam hnedka zcerstva pisu, ze uz mame celkem 5 miminek, vsechny se maji cile k svetu, ale jeste vyckavam, jestli nejake nepribude :-) Je to super :-) Samicka se o miminka krasne stara :-) Zatim ahojky Lea :-)[/b] | |
| | | Pitynka Admin
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Mon Nov 03, 2008 8:05 pm | |
| Tak to je pěkný počet. Tak akorát - ani moc ani málo. Ať se křečíkům i mamince daří co nejlépe. :) Pity. | |
| | | Ive_xxx
Poeet p?íspivku : 4 Registration date : 28. 11. 08
| Předmět: úmrtnost mých malých křečků 2 týdny po narození Fri Nov 28, 2008 1:19 am | |
| Dobrý den, moc moc prosím o pomoc. Koupili jsme nedávno křečka, nenašla jsem na tomto blogu jaký je to druh, ale je vcelku velký, bílobéžový a huňatý, a po pár dnech porodil 10 mláďátek. Nejdřív byla stejná, pak se začala různě zbarvovat, černě, strakatě, béžově s bílými proužky a béžově. Dožili se všichni 2 týdnů, jenže jednou jsem našla mrtvého křečka okolo hnízda! Zrovna ten krásný strakatý, byl jakoby vyschlý, ale říkali jsme si, že jeden mohl mít smůlu a třeba se o něco zranil. Pak pár dnů vše ok, jenže hrozný šok, včera zemřeli hned 2 křečci! A to přímo u matky, která si je odnesla do papírového domku a měla je tam,zemřel jeden černý a jeden béžový. A dnes, myslela jsem že teda 7 už jich zůstane, moc jsem si na ně zvykla, jsou už moc hezcí, ale takový šok! Znovu temřeli hned dva a zase u matky, a to béžový a poslední strakatý v hnízdě, kterého jsem si chtěla nechat. To jsem sychicky nevydržela a obrečela to. Přitom oba vypadali dost zdravě, strakatý byl z nich první, kdo byl schopen vylézt až nahru do druhého patra, myslela jsem že jsou tedy všichni zdraví. Navíc každý den měním jídlo, vodu, několikrát denně i čerstvou zeleninu. Matka je už kojí jen částečně nebo vůbec, je jim tak 2,5 týdne. Z původních deseti mám už jen 5 mláďat... Poraďte prosím, je to normální? Jaká je normální úmrtnost křečků? Může se stát že zbyde jen jeden nebo dokonce žádný? To by tedy nebyl moc hezký dárek před Vánocema Co mám dělat, dá se to nějak zachránit třeba na veterině? Díky moc moc moc.... | |
| | | Pitynka Admin
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Fri Nov 28, 2008 8:41 pm | |
| Bohužel, stává se to. Příčin může být více. Možná byla samička na porod příliš mladá, možná neměla dostatek bílkovin, možná byla stresovaná, možná neměla dostatek kvalitního mléka. Taky je možné, že mláďátka trpěla nějakou genetickou vadou, možná křečci měli nemocné srdíčko. Jestli by se skutečně jednalo o genetickou vadu, tak se s tím nic nedá dělat. Teď už jen musíte matku a mláďátka dobře živit, dávat jim dostatek bílkovin a doufat, že přežijí. Nedávala jste jim nebo matce kyselejší jablko? A jak vypadala mrtvá mláďátka? Neměla nafouklá bříška? Nebyli dokousání? Na veterině vám s tímhle nepomůžou. Bohužel, je to na přírodě - přežijí jenom ti silní a zdraví. | |
| | | Ive_xxx
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Sat Nov 29, 2008 12:05 am | |
| Tak dnes jsem ty křečky sledovala a 5 přeživších tam stále je, mají se k světu (i když takhle vypadali i ostatní), je pravda že jablíčka jsem jim zpočátku dávala, vždycky jsem odkrojila kousek jablíčka (ale vypadala poměrně zrale) a taky kousky mrkve a okurky. Maminka všechno pro mláďátka schovává v domečku který byl původně pro ni, ale ona si udělala hnízdo pro miminka a pro sebe v pylinách mimo domeček. V obchdě říkali že je jí 5 měsíců, nevím jak moc optimální je to věk pro křečky. Kdysi jsme totiž koupili taky samici ale džungarského křečka, ale to bylo před 6ti lety, a té se narodilo 6 mláďat a z toho hned po porodu zemřela 3, a tak nám zůstala přesně polovina. Tak jsem myslela že když tihleti současní přežijí porod, tak už jsou za vodou. U jednoho jsme našli stopy krve na bříšku, vypadalo to jakoby se poranil, ale to byl ten první co umřel. Další byl nedorostlý, ale ti ostatní 3 co taky umřeli vypadali zdraví, hlavně jsme je dost pozorovali předtím a byli dost čiperní, a najednou...prostě leželi a nehejbali se a přitom žádné známky po násilí atd.Doufám že už je to konečný počet, vypadají že už jsou velcí silní, přece kdyby měli genetickou vadu tak by nepřežili až do teď, takovou dobu - téměř 3 týdny...P.S. Díky za ten popis na blogu, s těma jablkama jsem to netušila a raději to nebudu riskovat, budu jim dávat jenom zeleninu... | |
| | | Pitynka Admin
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Sat Nov 29, 2008 9:38 pm | |
| Genetická vada se může projevit i po několika měsících. Závisí to od druhu vady. Taky se selhání organizmu může projevit i při špatné imunitě. Ale těch příčin může být více. Důležité je, že aspoň těch 5 je zatím v pořádku. Ale kdyby náhodou ještě jedno zemřelo, tak bych vám doporučila dát udělat pitvu, která by odhalila příčinu úmrtí. Pitva stojí kolem 200 Kč, takže to není až tak drahé a Vám by zodpověděla otázku, proč ty miminka umřela. Co se týče těch jablek - němečtí a ruští chovatelé nedoporučují dávat kojící matce a mláďatům žádné ovoce a hlavně ne jablka - můžou způsobit ascites u mláďat a ty pak umírají.
Vhodný věk pro syrskou samičku na první porod je mezi 4 a 5 měsícem. Mezi porody musí mít aspoň 2 měsíce pauzu a poslední porod by měl být tak do jednoho roku jejího života.
Doufám, že už se všechna miminka dožijí dospělosti. :) | |
| | | Ive_xxx
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Sat Nov 29, 2008 11:38 pm | |
| Tak dík, zatím byly 2 úspěšné noci - bez úmrtí, nechci to ale zakřiknout...Pořád je kontroluju, jestli dejchaj atd...ale spíš všichni včetně matky spinkají. Kam se chodí na pitvu-na veterinu?Nevím, jestli bych tam takhle šla...Snad to nebude potřeba, budu doufat :) | |
| | | Pitynka Admin
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka Sun Nov 30, 2008 12:22 am | |
| Jj, na veterině udělají pitvu. Taky pevně doufám, že už to nebude zapotřebí. Ať se křečkům dobře daří. :) | |
| | | Ive_xxx
| Předmět: Už je to tu zas :((( Mon Dec 01, 2008 11:33 pm | |
| Zdravím, tak jsem to možná opět zakřikla Jedno z 5ti malých křečíků vypadá nemocně! Dokonce spí mimo domeček, ostatní si na něj dovolují, chudinka se nemůže ani bránit, velká křečice ho málem taky ušlapala. Vyndala jsem toho chudáčka, moc se nebránil, jinak velikostí vypadá dobře, ale bojím se že je to jeho poslední noc Ach jo já myslela jak je zachráním když je umístím jinam, jak jich bude 5...A najednou tohle! To je strašně smutný když vidím jak ten malý asi umírá a nijak mu nemůžu pomoct vypadá to, že brzy nebudu mít žádného Ani ho nemám kam pohřbít chudinku A na veterině mu asi nepomůžou... | |
| | | Sponsored content
| Předmět: Re: Neočekávaná mláďátka | |
| |
| | | | Neočekávaná mláďátka | |
|
Similar topics | |
|
Similar topics | |
| |
| Povolení tohoto fóra: | Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
| |
| |