Křeččí poradna
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Křeččí poradna

PříjemPříjem  HledatHledat  Latest imagesLatest images  RegistraceRegistrace  Přihlášení  

Bulka, ovlivnění života křečka

Goto down 
2 posters
AutorZpráva
verca11

Poeet p?íspivku : 24
Registration date : 05. 12. 12

Bulka, ovlivnění života křečka Empty
PříspěvekPředmět: Bulka, ovlivnění života křečka   Bulka, ovlivnění života křečka EmptyTue Jul 08, 2014 11:42 am

Ahoj,
potřebuju poradit. U svého křečka džungarského jsem objevila na uchu takovou bulku, která se zvětšovala. Teď už nějakou dobu neroste. Je to asi absces nebo nádor. Nevím. Křečka už ale nechci trápit cestou k veterináři, protože mu v pátek budou 2 roky a 6 měsíců. Mohu mu na bulku přikládat obklad ze šalvěje lékařské?  Wink 

Ještě bych se chtěla zeptat na jednu věc. Vím, že má velký vliv na to, v jakém stáří křeček umře, to, jak se o něj člověk stará. Nějaké ty základní pravidla vím, ale chtěla bych se zeptat, jestli je něco, co může délku života křečka hodně ovlivnit?? Budu ráda za jakékoliv rady Wink. Je mi 17 let a poslední tři křečci se mi vždycky dožili minimálně dvou let a tří měsíců, ale dříve se mi nedožili ani dvou let a vím, že to je tím, jak se o ně starám Wink.

Děkuji za rady  Wink 
Návrat nahoru Goto down
Pitynka
Admin
Admin
Pitynka

Poeet p?íspivku : 1425
Registration date : 26. 08. 06

PříspěvekPředmět: Re: Bulka, ovlivnění života křečka   Bulka, ovlivnění života křečka EmptySun Jul 13, 2014 1:13 am

Ahoj,

obkladem ze šalvěje nic nezkazíš, ale jestli to pomůže... nevím. Záleží od toho o jaký typ bulky se jedná. Ale máš pravdu, taky bych už v takovém pokročilém věku křečíka nezatěžovala stresem navíc.

Ohledně délky života křečka - základ všeho je jakou má křeček genetickou výbavu. Samozřejmě vliv prostředí a péče má taky svůj podíl na délce života, ale není to to hlavní.

Já vždy chovám několik křečíků najednou: takže všichni žijí ve stejných podmínkách - mají stejnou možnost chodit do výběhu, jedí stejnou směs zrní, pravidelně dostávají bílkoviny, stejný druh a množství zeleniny (případně ovoce). A vždy se bohužel najde křečík, který "odejde" dřív v důsledku nějaké nemoci.
Momentálně mám nejstaršího křečíka, který má 2 roky a 7 měsíců. :) Ale někteří jeho "spolubydlící" umřeli ve věku kolem 2 let a měli stejnou péči.

Pokud bych ale mohla dát nějakou radu, tak důležité je krmit křečíka pestrou ale kvalitní směskou zrní a semínek, vyvarovat se různým sladkým dropsům, nedávat tučné a slané sýry, nedávat slazené tučné jogurty, spíš podávat zeleninu než ovoce a samozřejmě alespoň 2x týdně bílkoviny.
To, co je ale vhodné a co ne, najdeš i zde: http://www.skrecky.sk/viewtopic.php?t=5602
Důležité ale je věnovat křečíkovi hodně pozornosti, aby duševně nestrádal, měl v životě nové podněty a aby měl radost ze života. :)
Návrat nahoru Goto down
http://www.pitynka.estranky.cz/
verca11

PříspěvekPředmět: Re: Bulka, ovlivnění života křečka   Bulka, ovlivnění života křečka EmptyMon Jul 14, 2014 11:11 am

Ahoj,několikrát jsem zkusila ten obklad ze šalvěje a připadala mi ta bulka taková čistší :). Jen teď bohužel nejsem týden doma,takže jsem léčbu šalvějí musela přerušit a pokud bude křeček žít ještě až se vrátím,tak s tím určitě budu pokračovat :) doufám,že jo :) původně jsem si ho chtěla vzít s sebou na dovolenou,ale říkala jsem si,že 400 kilometrů autem by mu asi moc neprospělo. Děkuju moc za rady :).Tomuhle křečkovi byly v pátek 2 roky a 7 měsíců (předtím jsem se překlepla o číslo). Nejvíc se mi dožil křeček 2 let,7 měsíců a 14-ti dní. Může mít vliv na dožití křečka třeba to, jestli jsem ho koupila ve zverimexu nebo u chovatele? Taky se snažím křečky moc nebudit,takže s krmením a ostatními věcmi vždycky čekám až se vzbudí a myslim,že to taky určitě k něčemu je :)
Návrat nahoru Goto down
Pitynka
Admin
Admin
Pitynka

PříspěvekPředmět: Re: Bulka, ovlivnění života křečka   Bulka, ovlivnění života křečka EmptyThu Jul 17, 2014 3:22 am

Ahoj, pokud šalvěj zabírá, tak to jen dobře.  sunny 
Věřím, že na tebe počká.

Nechci tvrdit, že jen křečíci od chovatele se dožívají vyššího věku. Taky zverimexový křečíček může mít takové  štěstí, ale u chovatele máš více jistoty, že o rodiče bylo dobře pečováno, znáš rodokmen několik generací dozadu, můžeš mít informace o případných zdravotních komplikacích, které se můžou vyskytnout u jeho předků atd.

Samozřejmě  stres taky o ovlivňuje jeho zdraví.
Návrat nahoru Goto down
verca11

PříspěvekPředmět: Re: Bulka, ovlivnění života křečka   Bulka, ovlivnění života křečka EmptyTue Jul 22, 2014 6:07 pm

Ahoj,
tak v sobotu jsem se vrátila z dovolené a křeček normálně spinkal v domečku :). Když se vzbudil, tak mi připadal v lepším stavu, než když jsem odjížděla pryč. Teď se to tak střídá. Jeden den to je lepší a další den zase horší. Takhle to většinou mají všichni mí staří křečkové :).

Tenhle křeček právě od chovatele byl, ale myslím, že to nebyl moc dobrý chovatel. Rodokmen mi neukázal, žádné informace o komplikacích mi nedal, ještě ani nevěděl, kdy přesně se křečík narodil (takže já den jen přibližně odhaduju) a ani nepoznal jakého je pohlaví. Chtěla jsem samičku, ale až když jsem přišla domů a porovnávala jsem to s druhým křečkem, jsem zjistila, že je to taky sameček jako byl křeček, kterého jsem předtím měla  Rolling Eyes . Ale křečka jsem si už nechala, protože jsem ho nechtěla stresovat zase nějakou další cestou a určitě toho nelituju :)
Návrat nahoru Goto down
verca11

PříspěvekPředmět: Re: Bulka, ovlivnění života křečka   Bulka, ovlivnění života křečka EmptyThu Jul 24, 2014 9:57 pm

Tak jsem si teď křečka chovala, dávala mu obklad ze šalvěje a pak jsem ho dala do klece. Snažil se umýt si ucho, kde bulku má, a začal mu téct hnis, takže to snad byl jen absces, ale nějakej divnej, že to z něj nešlo hned :)
Návrat nahoru Goto down
Pitynka
Admin
Admin
Pitynka

PříspěvekPředmět: Re: Bulka, ovlivnění života křečka   Bulka, ovlivnění života křečka EmptyFri Jul 25, 2014 12:35 am

Ahojky, jsem ráda, že na tebe křečík počkal a cítí se dobře.

Absces musel "dozrát". Teď bude nutné mu hnis každý den vymačkávat a potom ránu dezinfikovat roztokem Betadine ( http://www.lekynainternetu.cz/p/betadine-roztok-30-ml/ ).
Držím palce, ať se mu to rychle a dobře hojí. :)

Ohledně toho chovatele - tak to nejspíš nebyl registrovaný chovatel, protože pokud je chovatel někde registrován a má svoji oficiální CHS, tak tohle by si dovolit neměl. Sad
Návrat nahoru Goto down
verca11

PříspěvekPředmět: Re: Bulka, ovlivnění života křečka   Bulka, ovlivnění života křečka EmptySun Aug 10, 2014 8:55 pm

Tak křeček odešel do křeččího ráje v pondělí Sad byly mu dva roky, sedm měsíců a 24 dní, takže pěkný věk dožití :)
Návrat nahoru Goto down
Pitynka
Admin
Admin
Pitynka

PříspěvekPředmět: Re: Bulka, ovlivnění života křečka   Bulka, ovlivnění života křečka EmptyTue Aug 12, 2014 12:48 pm

Tak to mi je moc líto.  Crying or Very sad 
Dožil se opravdu krásného věku a jistě i dobrá péče k tomu pomohla.
Návrat nahoru Goto down
Sponsored content

PříspěvekPředmět: Re: Bulka, ovlivnění života křečka   Bulka, ovlivnění života křečka Empty

Návrat nahoru Goto down

Bulka, ovlivnění života křečka
Strana 1 z 1
 Similar topics
-

Povolení tohoto fóra:Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Křeččí poradna :: Křečci :: Zdraví a nemoci-
Přejdi na: